Moeilijke condities voor de zeilers op het Delta Lloyd Open Dutch Championship

De Delta Lloyd Open Dutch Championships kennen dit jaar moeilijke omstandigheden. Veel regen, lastige windshifts en soms verrassende resultaten. Voor de zeilers is het vooral erg leuk en uitdagend. Bijna alle wedstrijden worden gevaren, alleen de laatste dag is er te weinig wind voor de Moths om het water op te gaan.

Er liggen ruim 300 boten met zo’n 500 deelnemers aan de start. Mooie aantallen om de verschillende kampioenschappen in te varen. De weersvoorspellingen waren slecht, maar iedere dag bleken de voorspellingen gunstiger uit te pakken. En de regen die viel, zorgde juist ook voor een gezellige sfeer in de tent bij de dagelijkse helling hap en het sailors dinner op zaterdag.

Mannen maken het lastig voor Nicholas Heiner
Het lijkt alsof Nicholas Heiner met gemak de Nederlandse titel binnen heeft gesleept dit weekend. Achter zijn naam staan bijna alleen maar 1tjes en het verschil met nummer 2, Nanno Schutrups, is 12 punten. Toch was het niet zo simpel, vertelt Heiner: “Er is een groot verschil tussen de internationale vloot en de nationale vloot. Vorige week op het Wereldkampioenschap in Hongarije merk je dat de vloot op de baan dezelfde kant opgaat, hier in Medemblik gebeurt dat niet. Iedereen vaart andere rakken, dat maakt het moeilijk tussen deze mannen. Ze hebben me alle kanten van de baan laten zien.”

Sierk Jan ter Haar wint eindelijk de titel
In de Laser Standaard is de laatste dag een spannende strijd tussen de Blaricumse Sierk Jan ter Haar en Serge Kats uit Hellevoetsluis. Ter Haar begint de dag op de eerste plaats, Kats neemt deze plek halverwege de dag over, de laatste wedstrijd wint ter Haar. “Eindelijk, ik ben al zo vaak tweede geworden. Ben heel blij dat ik nu de titel gewonnen heb”, zegt een blije winnaar. “Het was vandaag nog heel spannend, ik heb de hele tijd op Serge gelet. Na de eerste race vandaag moest ik eerste of tweede worden en Serge minimaal derde. Ik zag op een gegeven moment dat hij in de verkeerde wind lag en kon goed naar voren varen. Was trouwens wel blij dat het vandaag niet zo shifty was als de andere dagen, en wat minder wind. Ik begin best wat spierpijn te krijgen, vaar ook niet zoveel als die andere jongens.”
Kats: “Ik zag dat Sierk Jan de hele tijd op mij lette, zelf heb ik er nog over gedacht hem in de laatste race weg te varen. Maar bij de start lag hij te ver van me weg.” Oud-olympisch zeiler Kats zeilt ieder jaar het Delta Lloyd ODC, andere jaren met meer wind. “Dit weekend was echt perfect, je ziet met dit lichte weer veel van de ‘oude’ mannen ook goed meekomen. Dat is geweldig om te zien. Het is overigens wel terecht dat Sierk Jan op het podium staat, hij was echt de beste Laser zeiler dit weekend.”

Daphne van der Vaart wint eerste grote titel
Daphne van der Vaart uit de Delta Lloyd Talentploeg, moet het ook altijd bekopen met een tweede plaats, dit weekend brengt ze daar verandering in. “Het was een heel leuk weekend met flink veel strijd. We hadden wel moeilijke omstandigheden, aflandige wind en veel shifts. Ik kwam dit weekend om wat dingen te trainen, het is mooi om hier dan met zo’n prijs te staan. Het is ook mijn eerste grote prijs, word eigenlijk altijd tweede. Nu zijn Marit Bouwmeester en Maxime Jonker er niet, op papier moet ik dan winnen. Dus ik ben blij dat ik dat dan ook doe.”

Winfred Westerman tactisch sterk in de Contender
De Frieze Winfred Westerman (Leeuwarden) pakte in 1996 voor het laatst de Nederlandse titel. Dit weekend doet hij dit opnieuw. Lange tijd staat Dirk Lafleur bovenaan, maar zaterdag pakt Westerman de leiding over. In 1996 was het ook al een spannende battle tussen Lafleur en Westerman. Met tactisch sterke potten mag Westerman weer het podium op voor de gouden medaille.

Jolbert van Dijk en Frank Waard winnen nipt
Het is ontzettend spannend bij de F18 zeilers, continu wordt er gewisseld van positie. Jolbert van Dijk en Frank Waard winnen op 1 punt van het Belgische duo Patrick Damesmaeker en Gilles Tas. “We wisten dat we in de top 3 moesten zitten, maar hadden geen idee op welke plaats”, zegt een enthousiaste Jolbert, terwijl hij de felicitaties ontvangt. “We hebben een topweekend gehad, nu zeker met dit resultaat. Het was wel heel moeilijk buiten, veel vlagen en een aflandige wind. Omdat de competitie zo sterk is, is het tijdens het varen moeilijk bij te houden wat de stand is. Iedereen heeft heel wisselend gevaren.”

Nic Bol maakt mooi rijtje met Nederlandse titel
Nic Bol en zijn team hebben een mooie tegenstander aan Jean-Michel Lautier. Ze varen continu dicht bij elkaar, maar Bol is net de sterkste in het veld. Naast de wereldtitel die hij eerder dit jaar in Scheveningen al pakte, wint hij nu het Nederlands Kampioenschap.

Lastigste dag voor Maarten Jamin
Amsterdammer Maarten Jamin vaart het Nederlands Kampioenschap zondag knap uit met een nieuwe mast. Een dag eerder komt hij na een aanvaring met gebroken mast aan de wal. “Vandaag was de lastigste dag, veel windshifts. Die laatste wedstrijd had het klassement nog wel eens heel anders kunnen maken, maar gelukkig konden wij het resultaat aftrekken. Blij dat we de titel hebben gehaald.”

Finale in matchracen heel spannend
Jelmer van Beek wint met zijn team Dutch Wave, de finale van de Poolse Szymon Jablkowski, maar het is nog wel even heel spannend. “We verloren in de kwalificatie nog van dit team. Dat maakt het extra mooi dat je de finale dan wel van ze wint. Het was wel heel close, het stond 2-2 en die laatste wedstrijd finishten we heel dicht op elkaar.”

Lastige omstandigheden voor de 9ers
Bij de 29ers weten Lars Postma en Pim Schep hun opgebouwde voorsprong te behouden en pakken het klasse kampioenschap. Schep: “Vandaag was een lastige dag met veel windshifts. Je zag ook ineens de zeilers die normaal achterin varen ineens voorin het veld.” Ook de 49erFX heeft een lastige dag. Hier staan Marieke Jongens en Odile Aanholt op het hoogste podium. Aanholt voer dit weekend origineel Laser Radiaal, maar Jongens zat vanmorgen met een zieke Annemiek Bekkering. Jongens: “Het was zo wel een beetje een rare dag, sowieso ook qua wind. Annemiek is natuurlijk een gouden stuurvrouw, maar Odile is een goede invalster. We gingen vanmorgen met een open blik varen, misschien bracht dat ons naar de eerste plaats.”
Bij de heren in de 49er winnen Bart Lambriex en Floris van der Werken: “We zijn beiden net weer hersteld van blessures. Hierdoor zitten we nog niet helemaal in het ritme, we hebben wel een aantal slechte scores behaald dit weekend en niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Sporttechnisch is het niet het beste evenement geweest voor ons, maar mooi dat we wel hebben gewonnen.”

Marco van Driel net een stapje beter
In de SB20 moet het veld toegeven aan de kwaliteiten van Marco van Driel. Met zeven 1tjes achter zijn naam is hij de winnaar in deze klasse. Hein Ruyten eindigt op een tweede plaats: “Marco is gewoon net een slag beter, je merkt dat hij veel ervaring heeft in de grotere velden. De rest van het veld is wel aan elkaar gewaagd, iedereen zit hier dicht bij elkaar.”

Hongaren sterk in Medemblik
Bij de Melges24 is het Hongaarse team van Robert Bakozcy duidelijk de winnaar. Ronald Veraar neemt genoegen met zijn tweede plek: “Het niveau op de baan lag dicht bij elkaar, alleen Bakozcy was altijd net iets voor de rest. Ik was blij met mijn bemanning dit weekend, zeker aangezien twee van mijn vaste teamleden niet konden. Hun vervangers hadden 5 a 6 jaar geleden al wel in de Melges24 gevaren. Ik kan tevreden terugkijken op het evenement.”

Nog meer prijzen waren te verdelen bij de RS500. Bruno Goris en Edith Kanters nemen na drie dagen varen de gouden medaille in ontvangst. Zij hadden zaterdag hun sterkste dag en wisten zich hierdoor snel omhoog in het klassement te varen. Anneke Kikkert en Floris Stapel eindigen op een tweede plaats en de derde plek is voor Thomas en Marloes Rot.

De Moth vaart de laatste dag niet wegens te weinig wind. Hierdoor wint de Britse Ross Harvey het evenement. De Moth vormt verder een internationaal podium met David Smithwhite (GBR) en Sven Kloppenburg (GER) op een tweede en derde plaats.

Bij de Laser 4.7 lijkt Teun in der Maur er lange tijd met de prijs vandoor te gaan, maar Huub Kok neemt halverwege de leiding over en wint ook het evenement.

Geselecteerden ISAF Jeugd WK
De Delta Lloyd Open Dutch Championships zijn een selectie evenement voor het ISAF Youth Sailing World Championship in China begin december. Dit is het belangrijkste evenement voor jeugd onder de 19 jaar, ieder jaar worden de beste jeugdzeilers en windsurfers van Nederland hier naar toe uitgezonden. Het team is bijna compleet, in de Nacra 15 hadden Elliot Savelon en Bjarne Brouwer zich al gekwalificeerd. Dit weekend hebben Ismene Usman met Svea Karsenbarg en Lars Postma met Pim Schep zich in de 29er gekwalificeerd. En in de Laser Radiaal Stijn Paardekooper en Annabelle Westerhof. Alleen de RS:X is nog niet bekend, zij hebben hun selectie over twee weken bij de United 4.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *