Onstabiele wind op dag twee van het Delta Lloyd Open Dutch Championship

De zeilers op de tweede dag van het Delta Lloyd Open Dutch Championship kennen een lastige dag. Een onstabiele wind zorgt voor veel uitstel en afgebroken wedstrijden. Toch weet de wedstrijdleiding nog een groot aantal wedstrijden te varen.

Halverwege de middag valt de wind er even helemaal uit en draait naar het noorden. De races worden hierop stil gelegd en de banen verplaatst. De wind neemt ook weer toe waardoor de wedstrijdcomites nog een aantal wedstrijden weten te starten.

RS500 kent spannende wedstrijden
De ochtendploeg op de Skiff baan heeft nog geluk, zij hebben geen last van uitvallende wind en de enorme windshift van de middag. Anneke Kikkert en Floris Stapel varen samen in de RS500 en staan momenteel aan de leiding. “We hebben gisteren echt bizar goed gevaren. De top 7 is heel erg aan elkaar gewaagd, ons streven dit weekend is top 3.” Momenteel is de grootste concurrent Marleen de Jager-Blomsma, zij stond vorig jaar nog op het podium met de gouden medaille. “We houden haar goed in de gaten, morgen kan het nog wel eens heel spannend worden.”
Paul Verhallen leidt in Contender klasse
De Contenders varen ook drie wedstrijden, hoewel zij in de laatste wedstrijd al last hadden van de winddip. Paul Verhallen in Contender: “Ik vond vandaag een moeilijke dag, er was geen stabiele wind. In onze laatste race viel de wind er zelfs helemaal uit, toch heb ik vandaag wel weer goed gevaren. Alleen maar tweede plaatsen!” Hiermee leidt hij in de Contender met drie punten voorsprong op de nummer 2 Winfred Westerman.
Matchracen
Voor de haven zijn de matchracers aan het varen. Na de Round Robin van gisteren stond Dirk-Jan Korpershoek aan de leiding. Vandaag heeft de Zwister Lorenz Muller deze leiding over genomen: “We hebben vandaag alles gewonnen, dus ja we hebben een goede dag gehad. Gisteren moesten we nog even wennen aan de boten, het is de eerste keer dat we in een Elliot varen. Morgen gaan we gewoon door zoals vandaag, bij matchracen is het vooral belangrijk dat je geen fouten maakt, deze wordt direct gestraft.” Bij het matchracen wordt er 1 tegen 1 gevaren in verschillende rondes en tussendoor wordt er continu gewisseld van boot. Zo vaart iedereen een keer tegen elkaar. Anders als bij het fleetracen moet je zoveel mogelijk punten scoren, na iedere match krijgt de winnaar een punt.
Vandaag zijn ook de F18’s met hun toernooi gestart. Maar liefst vier wedstrijden konden ze varen, drie Belgische teams staan aan de leiding. Francis en Michel Proot staan momenteel op een eerste plaats en Philip Hendrickx met Filip Olys bezetten de tweede plaats. Op drie staan Patrick Demesmaeker en Gilles Tas.
Bij de Laser Standaard zien we Niels Broekhuizen hoog genoteerd op de nummer 1, met slechts een punt minder staat Yuri Hummel op een tweede plaats. De strijd om de eerste plaats wordt morgen beslist.
Zwarte vlag voor Nicholas Heiner
Bij de Finn ziet het tussenklassement er heel anders uit als een dag eerder. Nicholas Heiner zakt van een eerste plaats naar een 12de plek. Na alleen maar eentjes gevaren te hebben, krijgt hij bij de zevende wedstrijd een zwarte vlag. Dit betekent 60 punten erbij en dus een flinke daling in het klassement. Ineens is het weer spannend, de top 4 zit nu dicht bij elkaar en Hein van Egmond neemt voorlopig de leiding.

Supporter Saturday SUP
Het geduld van de supporters wordt vandaag goed op de proef gesteld, de zeilers blijven tot laat op het water. SUP Spirit zorgt voor enig vertier in de haven met SUPclinics. Met hierna het traditionele Sailors Dinner met vlees van de barbecue en muziek blijft het nog lang gezellig in de tent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *