Puur zeilen in de Contender

Vorig jaar verscheen een mooi artikel over de Contender op Clubracer.be, naar aanleiding van het WK Contender die datzelfde jaar in Medemblik werd georganiseerd. Bart Thorborg, mede-organisator van dit WK en fervent Contender zeiler schreef het artikel:

Wie is er niet begonnen met zeilen in open bootjes? Dicht op het water, je krachten meten met de wind en met tegenstanders in identieke boten? In de loop der jaren is er heel wat veranderd in de eenheidsklassen, er zijn klassen verdwenen en andere bijgekomen. De Contender heeft zich als de ultieme éénmansboot altijd weten te handhaven, naast de Olympische klassen.

De pure snelheid, de uitdaging van het sturen vanuit de trapeze en het gevoel al die power in je eentje te beheersen trekken steeds opnieuw zeilers naar dit geraffineerde bootje. De Australiër Ben Lexcen (ook bekend van de America’s Cup winnaar Australia II) tekende in de jaren ’60 de boot, die net als de FD aan de wind moest kunnen planeren. Al in 1968 was de Contender voor het eerst in Nederland, toen de boot in Medemblik glansrijk de trials won voor een nieuwe internationale eenheidsklasse. De boot werd geprezen om zijn zeileigenschappen onder alle omstandigheden en de nieuwe impuls die de trapeze aan het single handed zeilen gaf.

Sindsdien heeft de boot steeds een grote aantrekkingskracht gehad op sportief ingestelde zeilers. De klasse is zich blijven ontwikkelen, zowel wat betreft tuigage als gebruikte materialen. Zo is de klasse al decennia lang modern gebleven als competitieve high performance eenmansboot. Wereldwijd zijn er inmiddels bijna 3000 gebouwd. Met name in Groot-Brittannië, Duitsland en Italië is de klasse populair, zowel onder jongeren als bij ervaren wedstrijdzeilers. De laatste jaren zien we steeds grotere velden op internationale kampioenschappen, in 2013 zelfs 175 deelnemers aan het WK in Italië.

Het WK in Medemblik was vervolgens een mooi succes, met zo’n 140 deelnemers en bijna iedere dag goede weersomstandigheden liepen er veel gelukkige gezichten op het Regatta Center rond. Tijdens het Delta Lloyd ONK hopen we weer veel gelukkige Contender zeilers te zien. De ‘oefenronde’ is afgelopen week gevaren op het EK in Highcliffe. Paul Verhallen was hier de beste Nederlander, hij eindigde op een vierde plaats. Rene Heynen volgde hem met een zesde plaats. Dit zijn dus zeker ‘ones to watch’ tijdens het ONK het derde weekend van september!

Foto: Sarah Desjonqueres

 

1 thought on “Puur zeilen in de Contender

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *